Dr. Melek Nagehan Saniç
Dermatoloji Uzmanı
ANA SAYFA / GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ
Genital bölgede görülen ve insan papilloma virusa (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan bir infeksiyondur. 200’den fazla farklı tipi bulunan bir grup virüsün adıdır. Daha çok 15-49 yaş arasındaki kişilerde görülmektedir. Bu virüslerin 40 kadarı cinsel yolla bulaşıp kadın-erkek genital sistemini (penis, vulva, anüs, vagina, serviks, rektum) infekte edebilir ve bunun da bazı tipleri serviks kanseri ile ilişkilidir.
Her yıl eklenen milyonlarca yeni olgu ile dünya da en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıkdır. Cinsel olarak aktif kadın ve erkeklerin hayatlarının bir döneminde genital HPV infeksiyonu gelişebilir.
Bu virüs ile infekte kişi ile vajinal-analoral cinsel temas sırasında deriden deriye direkt temas ile bulaşır. Deri temasıyla bulaşabildiğinden, tam bir cinsel ilişki yaşanmadan da hastalık başlayabilir.
Tek bir temasla bulaşma şansı %50’dir. HPV ile infekte kişi ile temastan haftalar, aylar hatta yıllar sonra bile bulgu verebilir (Ortalama süre: 3 hafta-8 ay). Virüs, deri ve mukozalarda hiç bir bulgu vermeden yaşayabilir. Bazı kişilerde genital bölgelerde pembe-kahverengi; düz, kabarık hatta karnabahar görünümünde olabilen; tek veya çok sayıda tekrarlamalar gösterebilen siğillere neden olabilir. Fazla nemli bir bölgedeyse beyazımsı da görülebilir. Genital siğillere neden olan HPV tipleri, vücudun diğer bölgelerinde oluşan olağan siğillerinkinden farklıdır ve onlardan bulaşmazlar. Genital siğillerin bulunduğu dönem, virüsün aktif olduğu kabul edilir. Siğillerin olmadığı dönem virüs uyuyor kabul edilir ancak bu dönem bile bulaştırıcılığı olabilir. Sağlıklı bir kişide bağışıklık sistemi virüsü temizler ya da baskı altında tutabilir. Beslenme bozukluğu, sigara içimi, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların varlığı, doğum kontrol ilaçları ve östrojen yüksekliği, cinsel partner sayısı, erken yaşta cinsel ilişki başlaması risk faktörleridir. Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilerde yaralar daha şiddetli seyredebilir veya tedaviye daha zor yanıt verebilir ve tekrarlama riski daha yüksektir.
Klinik olarak lezyonların görülmesi; kadınlarda seviksteki değişikliklerin Pap smear ile değerlendirilmesiyle tanı konabilir.
HPV’yi hedefleyen özel bir antiviral tedavi bulunmamaktadır. Amaç, siğilleri ortadan kaldırıp bulaşma riskini azaltmaktır. Lezyonların lokalizasyonu, sayısı, yaygınlığı, büyüklüğü, tedavinin maliyeti ve yan etkilerine, hastanın tercihlerine göre tedavi yöntemi seçilir. Lazer, kriyoterapi, Elektrokoter 5_florourasil, İmiquimod krem, tedavi seçenekleridir. Bu tedavilerin hepsinde haftalar hatta aylar süren tekrarlayan uygulamalar gerekebilir. Tam bir tedavi sonrasında bile genital siğillerin sağlam görülen deride kalan virüslere bağlı tekralama olasılığı vardır. Bu nedenle tedavi sonrasında en az 10 yıllık periodik takip ve kadınlarda da düzenli servikal tarama (Pap smear) ve kontrolü ihmal etmemesi gerekmektedir.
Bu site, ziyaret edenleri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Hiçbir şekilde sağlık hizmeti vermemektedir. Sitede ki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır. Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye ve kullanıcıya aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kayıtsız şartsız kabul etmiş sayılır.
© 2018 Elos Lazer. Tüm Hakları Saklıdır. Designed By Mİ DESIGN